Stell av sko

Stell av sko

Sko må tas vare på, om de er dyre eller billige. Nøyaktig hva man må gjøre er avhengig av hva skoen er laget av og eventuelle spesial hensyn som må tas. Men det er helt klart at du kan forlenge skoens levetid med flere måneder, kanskje år, med lett vedlikehold.

Vask og børst

Sko liker ikke å bli våte, med mindre det er støvler. I dag får man kjøpt impregnering på boks så man kan gjøre nesten alle sko vanntette. Derfor tror mange, feilaktig, at de ikke behøver å gjøre noe mer med skoen. Impregnering vil holde foten din tørr, men når du går ute en regntung dag så vil skoen bli utsatt for mer enn bare rent vann. Skitt fra asfalten eller grusen vil sprute opp på skoen. Så den vil ha en hinne med dritt utenpå. Til en viss grad så sklir dette av, men det er viktig å få alt vekk. Så skyll skoen under rent vann og børst den lett med en skobørste. Du kan også tørke lett av den med en våt klut.

Ikke i oppvaskmaskinen

Det er mange som legger sko i oppvaskmaskinen. Dette gjelder spesielt for joggesko og tennisko, men også andre sko legges i oppvaskmaskinen for å bli ren. Dessverre så vil dette fort føre til stor slitasje på alle sømmer og sålen. Resultatet er at skoens liv blir svært redusert. Så ikke legg skoen i oppvaskmaskinen.

Puss lærsko, børst semskete sko

I tillegg til korrekt rengjøring så gjelder det å behandle skoen pent. Dette betyr at du må bruke skopuss på lærsko og det finne egne børster og egne behandlinger for semskete sko. Det finnes flere skopusse midler på markedet, så det gjelder å sjekke at det merket du velger er bra for din sko. Vær nøye med slike behandlinger og skoen vil vare i mange, mange år. Husk også at det finnes flere forskjellige behandlinger som er tilpasset akkurat den skoen som du bruker.